Syltet torsk

Syltet torsk

4 stk. torsk uden skind og ben a 100 g pr. stk.

1 dl hvidvin

1 dl olivenolie eller lignende

saften af 1 citron og 2 appelsiner

3 fed hvidløg

1 skalotteløg

2 stilke blegselleri

nogle kviste frisk timian

Ingredienser til rødbedetatar

2 rødbeder

sennep

hakket persille

akaciehonning

høvlet peberrod

æbleeddike eller lignende

Torsken:

Torskestykkerne lægges i et ildfast fad og krydres med salt og peber og overhældes med hvidvin. Dækkes med folie og bages i en forvarmet ovn i ca. 6-8 min. ved 160 grader, eller til de er næsten færdige. Olivenolie og saften fra citron og appelsin koges op med finthakket hvidløg (2 fed), skalotteløg og blegselleri i tynde strimler samt timiankvistene. Lagen hældes over torsken, mens den er varm. Stilles på køl et par timer.

Rødbedetatar:

Rødbederne skrælles og rives fint, vendes sammen med hakket hvidløg, hakket persille, sennep, honning, eddike og peberrod efter smag og behag. Vær opmærksom på, at den godt kan blive lidt stærk. Trækker en times tid og afdryppes.image

Fru Glahns æble

imageLittr. o. Syn.: Dansk Gartner-Tidende 1909, S. 100
Hjem og Historie: Dette Æble er kommen frem midt i Tredserne i forrige Århundrede i Præstegårdshaven på Strynø, medens Pastor Glahn var Præst på Øen. Det unge selvsåede Træ voksede op mellem et ældre Gråstenertræ og et Hvid Vinterkalviltræ, og da der ingen andre Æbletræer fandtes i disse to Træers umiddelbare Nærhed, ligger det nær at antage, at Frøplanten er Barn af et af disse eller snarest af dem begge. Såvel ydre som indre Egenskaber tyder da også På, at dette er Tilfældet. I Form ligner Frugten Gråstener, i Smag derimod mere Kalvillen. Dengang Præsten blev forflyttet til Moseby på Falster, tog Fru Glahn det lille Træ med sig og plejede det der, hvorefter det hurtigt bar Frugt. Efter indhentet Tilladelse opkaldte jeg Frugten efter Fru Glahn.

Historien om et æble. (Af Lone Meyland)
Da jeg boede på Strynø, var det naturligt at interessere sig for æbler – som den sydhavsø, den er, vrimler det med frugt.
Historien gik, at der i sin tid i præstgården havde resideret en meget botanisk interesseret herre – pastor Glahn, hvem det var lykkedes at fremavle et dejligt æble – Fru Glahns æble. Nå, præsten rejste af øen , til Lolland var det vist – og tog fruen og æbletræet med!
Senere her i min nordfynske tilværelse har jeg erhvervet mig et stk af bemeldte træ. Mange år gik, intet….dog sidste år 1 lille grønt æble…som dryssede af i juni.
I år – 2 stk fuldbårne!
Smagen?
God, meget krydret og aromatisk. Syrlig til den gode side og meget fast. Lidt som CoxOrange, men mere markant.

Fjern Synes godt om · · Del